Протипожежні двері

Противопожарные двериОсновною метою встановлення протипожежних дверей є захист приміщення від вогню та розповсюдження диму. Межа вогнестійкості ПД визначається під час проведення випробувань на вогнестійкість згідно з ГОСТ. Межі вогнестійкості протипожежних дверей позначаються латинськими літерами «EI» та числами, де

«E» - показник втрати цілісності, що вимірюється в хвилинах (30, 45, 60, 90, 120). Показує час, протягом якого двері будуть зберігати свою конструкцію та експлуатаційні якості в умовах пожежі.

"I" - показник втрати теплоізоляції, що вимірюється в хвилинах (30, 45, 60, 90, 120). Показує час, протягом якого двері будуть обмежувати проникнення тепла в протилежну від пожежі зону.

На сьогоднішній день ринок протипожежних конструкцій настільки багатий, що про його різноманітність можна говорити вічно. Раніше вогнестійкі двері не мали такого великого попиту, як зараз. Існує певна класифікація за такими ознаками: за місцем встановлення, за габаритами, за межею вогнестійкості, за конструкційним складом.

Перед покупкою протипожежних дверей слід оцінити її за такими критеріями:
  • Габарити встановлюваної конструкції повинні відповідати ДСТУ 31173 2003;
  • Товщина дверного полотна та межа вогнестійкості також повинні відповідати вищезгаданому ГОСТу;
  • Матеріал зовнішнього покриття. Він повинен бути екологічно чистим, не спалахувати і випаровувати токсичні речовини.
Існує кілька найпоширеніших моделей. На їхньому прикладі і розглянемо основні характеристики та класифікацію. Отже:

1. Протипожежні засклені двері.

Бувають одно- та двостулкові. Складаються із дверної коробки (рами), дверного полотна та комплектуючої фурнітури. Склопакети оснащені гумкою та зміцнюючими металевими штапиками. Для збільшення вогнетривкості двері комплектуються теплоізоляційною наличником. Для кріплення дверного полотна до рами використовують посилені петлі. По периметру полотна укладається термострічка - огракс, яка при підвищенні температури розширюється в п'ять разів, тим самим перешкоджає проникненню чадного газу за межі дверей. Двостулкові двері комплектуються додатково шпингалетом і частиною у відповідь під шпингалет.

2.  Однопільні протипожежні двері.

акож дверний блок складається з рами та полотна. Коробка виготовлена зі сталі, зігнутої в складний профіль, і утворює лиштву. За допомогою петель на раму навішується дверне полотно. До складу полотна входять базальтові плити та базальтовий картон. Полотно також оснащене замком-заскочкою, яка при закритті щільно кріпиться до рами. Периметр коробки обклеєний термострічкою, яка при нагріванні розширюється в розмірах, не даючи проникнути вогню та диму в приміщення.

Крім вищевказаних характеристик, в описі дверей обов'язково повинні бути згадані: комплектація, вид фарби, колір, тип дверей (наприклад, глухі), тип порога, межа вогнестійкості, вид коробки, наявність скління (якщо є, то вказати ширину), додаткова комплектація, матеріал замку та ручок. Обов'язково повинні додаватися сертифікат відповідний ГОСТу та вказівки щодо застосування.

В основному, протипожежні двері одностулкові та двостулкові комплектуються стандартно:

  • Дверний короб виготовлений із замкнутого гнутого металевого профілю.
  • Дверне полотно.
  • Петлі.
  • Вогнестійкий замок.
  • Цилиндр.
  • Ручка для протипожежних дверей.
  • Доводчик дверного полотна
  • Терморозширювальна стрічка.
  • Покриття антикорозійним ґрунтом.
  • Пакет документації.
  • Електромагніти (для утримання дверей у відкритому положенні);
  • Електрозасувка стулки дверей;
  • Електромагнітний замок (для утримання дверей у закритому положенні);

Додатково протипожежні двері можуть бути укомплектовані лиштвами, координаторами послідовного закривання стулок (для двостулкових дверей), пристроєм аварійного виходу «антипаніка», заскленням площею до 25% площі полотна. Можливе фарбування у будь-який колір за шкалою RAL та покриття полотна плівкою ПВХ та декоративними МДФ накладками.

Система «Антипаніка» дозволяє одним натисканням на важіль відкрити двері у зовнішню сторону, щоб при пожежі уникнути пробок та стовпів. Для відкриття не буде потрібно ключа, досить просто натиснути на важіль і евакуюватися. Ця система працює тільки з внутрішньої сторони. Комплектація даної системи включає наступну фурнітуру: замок, доводчик, фрамуг, поріг та інші елементи.

У сучасних проектах будівель різного призначення часто використовуються сертифіковані протипожежні двері різного ступеня вогнестійкості. Такі двері можуть захищати вхідні отвори у житлових приміщеннях, пожежонебезпечних зонах, евакуаційних проходах тощо. Наше підприємство виробляє вироби, що пройшли сертифікацію УкрСЕПРО МНС України та відповідають вимогам ДСТУ та ДБН.

Будь-які інші двері такі як, протипожежні вхідні двері, двері з межею вогнестійкості ei 30, протипожежні двері ei 60, протипожежні металеві двері, протипожежні сталеві двері мають подібні критерії опису.

Не меншим попитом користуються протипожежні двері від виробника або двері протипожежні під замовлення. Якщо замовник хоче збільшити в певному типі дверей клас вогнестійкості або покращити ступінь захисту замків або ж потрібні двері нестандартних розмірів, є послуга виробництва протипожежних дверей під замовлення.

В асортименті компанії «Дельта» також є такі моделі: двері металеві протиударні вхідні в квартири з опором до злому першої категорії однопольні цільні з межею вогнестійкості ЕІ 60 (ЕІ 30), двері протипожежні металеві однопільні цільні та зі склінням площею до 0,1 вогнестійкості ЕІ 60, ЕІ 45, ЕІ 30, двері протипожежні металеві двопільні цільні та зі склінням площею до 0,1м² з межею вогнестійкості ЕІ 60, двері (люки) протипожежні металеві однопільні цільні з межею вогнестійкості ЕІ цілісні з межею вогнестійкості ЕІ 60.

ВАРТІСТЬ

Наскільки багатий ринок асортиментом, настільки різноманітні ціни на протипожежні двері. Все залежить від технічних характеристик, комплектації, виробника, матеріалу, виду коробки та порога. Загалом показників, що впливають на вартість, дуже багато. Припустимо, ціна на протипожежні двері EI 30 буде нижчою, ніж на EI 60. Також і ціна на протипожежні металеві або сталеві двері буде вищою, ніж на двері зі склінням.

Основним показником протипожежних дверей, як не крути, є межа вогнестійкості. Він показує, як довго протипожежні двері можуть зберігати свої захисні якості при дії високих температур пожежі. Межа вогнестійкості наших дверей підтверджена випробуваннями, проведеними у випробувальному центрі «Пожтест» відповідно до чинних стандартів.

Вогнестійкість наших дверей становить 30 хвилин (ЕІ-30) та 60 хвилин (ЕІ-60), на що є відповідні сертифікати.

Протипожежні двері в Україні, виготовлені нашою компанією, мають маркування, яке містить інформацію про найменування виробу; найменування виробника; показник вогнестійкості, номер дверей.

Компанія Дельта може зробити монтаж будь-яких протипожежних виробів (конструкцій).

-->

Instagram